9,1
177 beoordelingen
Terug naar overzicht
Duurzaam-reizen-met-Bart-en-Annelouc-kampeerplek-water-natuur_Large-Landscape.jpg

Bart en Annelouc keren huiswaarts

Unieke ervaringen en onvergetelijke ontmoetingen

Na bijna twee jaar zit het avontuur van Bart en Annelouc erop. In Ted, hun Toyota Land Cruiser uit 1993, zijn ze door grote delen van Europa en het Midden-Oosten getrokken. Dat bracht ze unieke ervaringen, onvergetelijke ontmoetingen en culturele uitwisselingen. Welke vijf Toyota-momenten zullen ze nooit vergeten? En welke drie tips willen ze andere avonturiers meegeven?

Bart-en-Annelouc-Land-Cruiser-Iran-woestijn.jpg
Toyota-moment 1: met Ted door de woestijn van Iran

Bart: “De woestijn van Iran met zijn zandduinen, wat een prachtig mooi gebied is dat. We hadden Ted zwaar beladen, want we waren op alles voorbereid tijdens de reis. Zo’n zware auto bleek niet ideaal in het zand. Kortom: het voelde alsof ik opnieuw moest leren rijden. Ted met al zijn dieselpower voelde als een monster dat we moesten temmen. Enerzijds had je veel vaart nodig om de duinen te bedwingen, maar je moest er ook gecontroleerd overheen. Wat een bijzondere ervaring was dat!”

Toyota-moment 2: Het Tusheti National Park in Georgië

Annelouc: “Een paradijselijk mooi gebied met prachtige middeleeuwse dorpjes en besneeuwde bergtoppen, vlakbij de grens met Rusland. De route erheen is alleen in de zomermaanden goed begaanbaar. Onderweg zagen we geregeld kruizen langs de weg.”

“Het werd spannend toen we merkten dat een stuurkogel steeds meer speling begon te vertonen. Niet ideaal op een steile bergpas. Gelukkig lukte het ons om bij de dichtstbijzijnde garage het onderdeel te bestellen. Nadat we met zweethandjes die bergpas hadden genomen, kon het probleem worden verholpen.”

Toyota-Landcruiser-exterieur-rechtsvoor-kamperen_Medium-Portrait.jpg
Bart-en-Annelouc-Land-Cruiser-turkije-winter-02.jpg
Toyota-moment 3: Extreem winterweer in Turkije

Bart: “In Turkije moesten we met strenge winterse omstandigheden leren omgaan. Het werd daar soms wel -20 graden. Door de ijzige wind lag de gevoelstemperatuur zelfs nóg lager. Op dagen met zulke extreme vorst groeiden er vanzelf enorme ijsklompen aan de auto. Daar werd de auto voelbaar zwaarder van. Toen we een bergpas waren overgestoken, was het weer compleet omgeslagen: hevige sneeuw, waardoor je plots amper 20 meter zicht had. Toch hebben we intens genoten van de mooie winterse landschappen in Cappadocië.”

Toyota-moment 4: Slechte wegen in Albanië

Bart: “Na enkele zware dagen met veel kilometers aan onverharde Albanese wegen wilden we eigenlijk even uitrusten. Dat liep anders: we stuitten op een rivier, maar Ted waadde daar moeiteloos doorheen. Op de rotsachtige en steile bergweggetjes moest Ted hard werken. Die dag bewees Ted hoe betrouwbaar en sterk hij is.”

Annelouc: “De weg eindigde plots bij een klein dorpje. Van de bewoners mochten we de auto omkeren op hun erf, maar niet voordat we bij hen koffie hadden gedronken. Daarna heeft de dorpsoudste ons over de bergpas gegidst.”

Bart-en-Annelouc-Land-Cruiser-Iran-straatje-keren.jpg
Bart-en-Annelouc-Land-Cruiser-Iran-bergpas.jpg
Toyota-moment 5: culturele uitwisseling tussen Iraanse fruitbomen

Annelouc: “Onvergetelijk was het noorden van Iran, een gebied waar veel fruitbomen groeien. Samen met een ander Nederlands stel met een Toyota Land Cruiser hadden we een plekje langs de rivier gevonden. Aan de plaatselijke bewoners vroegen we, in ons beste Persisch: mogen we op uw terrein kamperen? Dat mocht.”

Bart: “Maar wat bleek? Plots kwamen veel meer auto’s, met daarin allerlei familieleden die opgetrommeld waren om de Nederlandse avonturiers te ontmoeten. Het werd een bijzondere culturele ontmoeting, rondom een kampvuur met allerlei Iraanse heerlijke maaltijden en muziek.”

Tips van Bart en Annelouc

Drie tips voor wie overweegt om ook zo’n avontuurlijke reis te gaan maken:

Tip 1: Doe het! Prik een datum, werk er naartoe en ga op reis!

Tip 2: Datum geprikt? Dan start je reis eigenlijk al. Alle voorbereidingen en proefritten maken onderdeel uit van het avontuur. Niet de eerste meters van de daadwerkelijke reis, maar de allereerste voorbereidingen waren voor ons de start van het avontuur.

Tip 3: Doe het op jouw manier. Lees je goed in en laat je inspireren door andermans ervaringen, maar doe het op jouw manier.

Bart-en-Annelouc-Land-Cruiser-tips.jpg
Volg Bart & Annelouc Meer info over de Land Cruiser Inschrijven Toyota nieuwsbrief